bosbessenjam Zweden

Blåbärssylt

5 potjes

30 minuten

- minuten

5 potjes

30 minuten

- minuten

Mmmm….. Het bosbessen-seizoen is weer begonnen in Zweden en dat betekent een regelrechte bosbessen-invasie hier in de bossen. Te lekker om te laten staan zijn ze, dus hebben we een flinke voorraad geplukt in het bos achter het huis. Lieke is aan de slag gegaan met het maken van muffins en ik heb de bosbessen verwerkt in deze jam. De jam is friszoet van smaak en heerlijk op een boterham met een laagje boter.

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo bosbessen
  • 500 gram Geleisuiker
  • 60 ml citroensap
  • 5 gesteriliseerde jampotten van 250 ml

Zo maak je het:

  1. Was de bosbessen en doe ze samen met het citroensap in een grote pan.
  2. Breng dit aan de kook en roer regelmatig.
  3. Laat de bosbessen 15 minuten koken zodat ze hun vocht kunnen verliezen.
  4. Voeg de geleisuiker toe en roer alles goed door. Laat voor ongeveer 5 minuten koken.
  5. Doe de jam in de jampotten en doe gelijk de deksels op de potten. Zet de potten nu op de kop en laat de jam 5 minuten afkoelen.
  6. Na 5 minuten kan je de potten weer rechtop zetten. Laat de jam nog minimaal een uur afkoelen.

Mmmm….. Het bosbessen-seizoen is weer begonnen in Zweden en dat betekent een regelrechte bosbessen-invasie hier in de bossen. Te lekker om te laten staan zijn ze, dus hebben we een flinke voorraad geplukt in het bos achter het huis. Lieke is aan de slag gegaan met het maken van muffins en ik heb de bosbessen verwerkt in deze jam. De jam is friszoet van smaak en heerlijk op een boterham met een laagje boter.

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo bosbessen
  • 500 gram Geleisuiker
  • 60 ml citroensap
  • 5 gesteriliseerde jampotten van 250 ml

Zo maak je het:

  1. Was de bosbessen en doe ze samen met het citroensap in een grote pan.
  2. Breng dit aan de kook en roer regelmatig.
  3. Laat de bosbessen 15 minuten koken zodat ze hun vocht kunnen verliezen.
  4. Voeg de geleisuiker toe en roer alles goed door. Laat voor ongeveer 5 minuten koken.
  5. Doe de jam in de jampotten en doe gelijk de deksels op de potten. Zet de potten nu op de kop en laat de jam 5 minuten afkoelen.
  6. Na 5 minuten kan je de potten weer rechtop zetten. Laat de jam nog minimaal een uur afkoelen.

Lees ook onze blogs

5 potjes

30 minuten

- minuten

Mmmm….. Het bosbessen-seizoen is weer begonnen in Zweden en dat betekent een regelrechte bosbessen-invasie hier in de bossen. Te lekker om te laten staan zijn ze, dus hebben we een flinke voorraad geplukt in het bos achter het huis. Lieke is aan de slag gegaan met het maken van muffins en ik heb de bosbessen verwerkt in deze jam. De jam is friszoet van smaak en heerlijk op een boterham met een laagje boter.

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo bosbessen
  • 500 gram Geleisuiker
  • 60 ml citroensap
  • 5 gesteriliseerde jampotten van 250 ml

Zo maak je het:

  1. Was de bosbessen en doe ze samen met het citroensap in een grote pan.
  2. Breng dit aan de kook en roer regelmatig.
  3. Laat de bosbessen 15 minuten koken zodat ze hun vocht kunnen verliezen.
  4. Voeg de geleisuiker toe en roer alles goed door. Laat voor ongeveer 5 minuten koken.
  5. Doe de jam in de jampotten en doe gelijk de deksels op de potten. Zet de potten nu op de kop en laat de jam 5 minuten afkoelen.
  6. Na 5 minuten kan je de potten weer rechtop zetten. Laat de jam nog minimaal een uur afkoelen.

Delen :

WhatsApp
Facebook
Pinterest
Email

Delen :

WhatsApp
Facebook
Pinterest
Email

3 reacties

  1. Hej Bert!

    Nee geen teken hier in het noorden. Zijn we blij mee want in het zuiden en midden van Zweden is dat wel anders, daar zijn erg veel teken die naast Lyme ook nog hele andere vervelende ziektes kunnen overbrengen. Hier blijven onze honden dus ook teek-vrij. Het komt door de koude winters dat de teken hier niet kunnen leven.

    Hej då, Marloes

  2. Lekker, zelf geplukte bosbessen en dan jam maken.
    In het verleden vaak gedaan.
    Geen last van teken in Zweden?
    Benieuwd naar het volgend verslag.
    Hälsningar Bert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Honger gekregen?

bosbessen muffin zweden

Blåbärsmuffins

Mmmm….. Het bosbessen-seizoen is weer begonnen in Zweden en dat betekent een regelrechte bosbessen-invasie hier in de bossen. Te lekker om te laten staan zijn

snökakor koekjes zweden

Snökakor

Deze snökakor zijn zweedse chocolade koekjes die vooral in de winter populair zijn. De poedersuiker op de koekjes geeft een sneeuweffect waardoor deze koekjes toch

Zelfgebakken sylt Grottor kakor zweden

Syltgrottor

Deze syltgrottor (letterlijk vertaald “jamgrotten”) kennen we eigenlijk niet echt in Nederland, maar hier in zweden zijn ze heel populair. De koekjes lijken een beetje

Kladdkaka

Kladdkaka betekent letterlijk vertaald naar het Nederlands ‘plakkerige chocoladetaart’ en is eigenlijk een Zweedse versie van een super fudgy brownie. De Zweden zijn dol op

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je op de hoogte blijven van onze avonturen in Zweden? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van onze avonturen in Zweden? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!